De drie meest voorkomende oogziekten

Een oogziekte kan verschillende oorzaken hebben. Een verminderd zicht door erfelijkheid, steeds slechter zien door ouderdom … Een oogaandoening kan iedereen treffen. Het is belangrijk om de aandoening zo vroeg mogelijk te ontdekken, zodat er nog voldoende tijd is om het zicht te behouden. In deze blogpost kan je informatie vinden over veelvoorkomende oogziektes en wanneer het verstandig is om een afspraak te maken bij een oogarts.

1. Maculadegeneratie

De meerderheid van de klanten die bij ons langskomen voor een hulpmiddel, hebben te maken met de oogaandoening maculadegeneratie. Deze oogziekte komt vaker voor op latere leeftijd, meestal na het 65ste levensjaar. De oorzaak ervan is tot nu toe onbekend maar erfelijkheid speelt een rol. Bij maculaire degeneratie (macula in de volksnaam) wordt het midden van je blikveld wazig.

Maculadegeneratie wordt veroorzaakt door het afsterven (de degeneratie) van kegeltjes in de gele vlek (de macula lutea) in het centrale gedeelte van het netvlies van het oog, waardoor de gezichtsscherpte afneemt. De klant merkt een geleidelijk verlies van centraal zicht op. Vervorming (metamorfopsie) kan ook voorkomen. Dit betekent dat rechte lijnen als gebogen of golvend worden ervaren.

2. Diabetische retinopathie (bij suikerziekte)

Diabetische retinopathie is een complicatie van diabetes of suikerziekte: door een teveel aan suiker in het lichaam raken bloedvaten beschadigd, waaronder de kleine vaten in het netvlies. De aandoening komt voor bij 10 tot 15 procent van de mensen met diabetes. Factoren die het risico op DR verhogen, zijn onder meer hyperglykemie, gebruik van insuline, langdurige diabetes en hypertensie. Diabetische retinopathie ontwikkelt zich sneller wanneer de suikerspiegel slecht gereguleerd is.

3. Glaucoom

Glaucoom is een beschadiging van de kop van de oogzenuw. Dit is meestal te wijten aan een te hoge intraoculaire druk (oogboldruk), maar normale intraoculaire druk kan ook schade veroorzaken. Wanneer de oogzenuw wordt samengedrukt en sterft, beschadigt deze langzaam maar permanent de verbinding tussen het oog en de hersenen.Verlies van de optische zenuwvezels veroorzaakt blinde vlekken in het beeld en verlies van gezichtsvermogen. Glaucoom treft meestal beide ogen. Indien onbehandeld, leidt glaucoom uiteindelijk tot blindheid. Tijdige detectie en behandeling van glaucoom is essentieel om schade aan de oogzenuw te vertragen of te stoppen.

Onze oplossing: bril met medische filter

Onze oplossing: een bril met medische filter om beter te kunnen zien. Brillen met medische filter bieden uitstekende bescherming wanneer u last heeft van verblinding en/of een gebrek aan contrast of lichtgevoeligheid. Deze brillen met medische filter hebben een heel comfortabele en contrastverhogende filter. Geschikt voor personen met cataract, glaucoom en maculadegeneratie (MD of maculaire degeneratie), maar ook wanneer u niet slechtziend bent.

 

Onze oplossing: aangepaste glazen

Met behulp van glazen kunt u uw montuur gemakkelijk laten aanpassen aan de hand van uw medische behoeften. Gekleurde glazen kunnen u helpen bij hoofdpijn door migraine, blefarospasme, lichtgevoelige problemen, onscherp zien, glaucoom, RP of diabetische retinopathie. Maar denk ook aan het verminderen van schadelijk blauw licht door overmatig schermgebruik.

Wilt u ook beter zien?
Maak nu uw afspraak voor een oplossing op maat van uw behoeften.