Ergra-Engelen op bezoek op Radio 1 bij “De Bende van Annemie”

Deze bril kan mensen herkennen en teksten voorlezen.

https://radio1.be/deze-bril-kan-mensen-herkennen-en-teksten-voorlezen

Maak kennis met een fijn snufje in de brillensector: een bril die gezichten en producten herkent en teksten voorleest. Opticien Dirk De Rijcke verkoopt hem sinds kort en heeft zo al enkele slechtzienden bijzonder gelukkig gemaakt.
Dirk De Rijcke (11/10/2017)

De bril is een Israëlische uitvinding, maar Belg Dirk De Rijcke is één van de weinige verkopers die hem ook in zijn winkel liggen heeft. De doelgroep? Dat zijn slechtzienden, oftewel mensen die zelfs met het beste hulpmiddel minder dan 30 procent zien.

Voorlopig kan de bril drie dingen:

  • Gezichten herkennen. Al moet je die wel op voorhand in je bril opgeslagen hebben.
  • Producten herkennen. Denk aan eurobriefjes, of producten uit je kast (zout, suiker,…)
  • Teksten herkennen/voorlezen. De menukaart op restaurant bijvoorbeeld.

“Je kan het vergelijken met de spraaktechnologie van Lernout en Hauspie” zegt De Rijcke in De Bende van Annemie. “Al waren zij gespecialiseerd in gesproken tekst omzetten in geschreven tekst. Bij deze bril is het omgekeerd: geschreven tekst wordt omgezet in gesproken tekst”. Op termijn komen er wellicht nog meer opties, zegt De Rijcke ook nog: wanneer de bril gekoppeld wordt aan het internet.

Heel knap natuurlijk, al hangt er ook een prijskaartje aan vast. Het instapmodel kost 3150 euro, het duurdere model 4150. Nog een nadeel: de bril wordt alleen maar deels terugbetaald aan mensen die al slechtziende zijn vóór hun 65ste. Iemand die pas op zijn 75ste slecht begint te zien, valt uit de boot. Heel jammer vindt Dirk De Rijcke dat. Want het gaat hem niet om de commercie, maar wel om wat hij mensen kan bijbrengen. “Hun wereld gaat terug open”, en dat is nodig:

Sommige mensen kunnen op een rouwbrief niet eens lezen wie er overleden is.

Dirk De Rijcke
partner partner partner partner partner partner