Zien of niet zien, een wereld van verschil

Patiënten die bijna niet meer zien en voor wie een operatie of een andere medische behandeling geen uitkomst meer biedt, kunnen dikwijls toch nog geholpen worden. Hiervoor werken de oogartsen samen met ergra engelen, een optisch bedrijf dat hulpmiddelen op maat maakt. “Zien of niet zien maakt voor veel mensen het verschil tussen hemel en aarde,” zegt oogarts dr. Joris Vander Mijnsbrugge.
“Mensen die met de sterkste bril slechts tus- sen 3 en 6 op 10 kunnen zien, is de groep die we goed kunnen helpen,” zegt Dirk De Rijcke. Hij is zaakvoerder van ergra engelen, een bedrijf dat optische kennis en technologie samenbrengt om de levenskwaliteit van slechtziende mensen te verbeteren. “Het gaat om mensen die met een gewone bril Telemonitoring van niet geholpen zijn. In functie van hun klach-

ten zoeken wij andere oplossingen. Als een covid-19-patiënten gewone leesbril niet meer helpt, maken bij
Het Riziv keurde het Aalsterse pilootproject goed om covid-19-patiënten op een veilige manier van thuis op te volgen. Dit project – is een samenwerking tussen Remedus, de Huisartsenkring Aalst, Mederi, i-mens, Z-plus, het A.S.Z. en het OLV Ziekenhuis. Met het proefproject willen de initiatiefnemers de meerwaarde van telemonitoring aantonen in de eerstelijnszorg. Bij de officiële voorstelling op 10 maart gaven dr. Piet Vercauter, pneumoloog in het OLV, en dr. Marc Amant, voorzitter van de Huisartsenkring Aalst, een online testsessie met federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Via een computersysteem zouden huisartsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners kunnen opvolgen hoe het gaat met de vitale functies van de patiënt om zo te kunnen inschatten of de patiënt al dan niet naar het ziekenhuis moet.
bijvoorbeeld een bril met loepglazen. Of als een diabetespatiënt met problemen aan het netvlies niet verder behandeld kan worden door de arts, maken wij een bril met een medische filter — een beetje zoals een zonnebril, maar dan met andere glazen.
We kunnen vrij ver gaan in onze oplossingen. Als een loepenbril geen soelaas biedt, kunnen we een elektronische contrastloep voorstellen. Dat apparaat ter grootte van een smartphonescherm
bril opsla en ik ontmoet Jan enkele weken later, dan zal mijn bril me vertellen dat het Jan is die voor me staat. De camerabril is een hoogtechnologisch snuôe, maar voor mensen die nauwelijks meer kunnen zien, is het een bijzonder handig instrument.”
Hoge verwachtingen
Het OLV Ziekenhuis is een van de twintig ziekenhuizen in België die samenwerken met ergra engelen voor slechtziende patiënten. “Het is een heel specifieke tak binnen de optiek,” legt Dirk De Rijcke uit. “We werken altijd op maat en het vergt geduld om de juiste oplossing te vinden. Soms koesteren patiënten erg hoge verwachtingen. Vaak kunnen we die inlossen, maar niet altijd. Wij genezen niemand, maar we zoeken wel naar het meest geschikte hulpmiddel.
Veel mensen zijn dolgelukkig als we een oplossing vinden. Dat geeft me energie! Dit werk gaat naar de essentie van mijn vak: mensen beter laten zien. Soms kunnen mensen dank- zij het hulpmiddel weer aan het werk. Of ze kunnen verder studeren, terwijl dat eerst niet meer haalbaar leek.
Ook mensen die een dagje ouder worden, kunnen we helpen. Hoeveel gepensioneerden kijken er niet naar uit om eindelijk eens wat boeken te lezen. En eens ze de tijd daarvoor hebben, verzwakken hun ogen. Hoe jammer is dat. Ook dagelijkse handelingen als boodschappen doen of een kruiswoordraadsel invullen, worden met het juiste hulpmiddel
HULPMIDDELEN VOOR SLECHTZIENDE MENSEN
weer mogelijk. Voor ouderen die nauwelijks nog televisie kunnen kijken, terwijl dat soms een belangrijk deel van hun dagbesteding is, maken we verrekijkerbrillen.”
Diverse patiëntengroep
Oogarts dr. Vander Mijnsbrugge helpt met de hulpmiddelen van ergra engelen maandelijks een tiental patiënten. “Als oogarts maken wij het zicht van elke patiënt zo optimaal mogelijk. Soms helpt een medische behandeling echter niet meer. Dan kan alleen een externw hulpmiddel nog beterschap brengen,” zegt dr. Vander Mijnsbrugge.
“Sommige mensen berusten in de situatie, anderen willen net alles proberen om zo goed mogelijk hun zichtte herwinnen. Al is het maar om de krant te lezen of televisie te kijken. We helpen de mensen op maat; afhankelijk van de context en hun eigen noden. De patiëntengroep is heel divers. Zowel aandoeningen aan het netvlies als aandoeningen door een hersenletsel — bijvoorbeeld een beroerte — kunnen geholpen worden.”
Dat bevestigt hoofdverpleegkundige Hendrik
Sonck, die op de afdeling neurologie werkt. “Wij hebben geregeld patiënten die na een hersenberoerte minder goed zien. De impact daarvan op iemands leven is natuurlijk erg groot. Het is belangrijk te weten dat er hulpmiddelen bestaan. Op die manier kunnen we veel mensen alsnog helpen, zelfs als een medische behandeling geen redding meer kan brengen.”

“

Een bril op mijn maat, met loepglazen, maakte voor mij een wereld van verschil”, getuigt Elisa Fieremans. Lees haar verhaal op de back cover van dit magazine.
Hulpmiddelen kunnen een wereld van verschil maken voor slechtzienden